Netypické alergie a život s nimi

14.05.2009 Celý región

Nadchádzajúce mesiace sú pre alergikov najťažšími. Počas apríla a mája kvitne väčšina stromov, tráv a bylín a v ovzduší je tak najväčšia koncentrácia rôznych peľov.
V mestách sú pri tom pele rastlín v dôsledku pôsobenia výfukových exhalátov agresívnejšie než na dedine. Príchod jari sa preto alergikom spája s kýchaním, smrkaním a slziacimi očami. Napriek tomuto, pravidelne sa opakujúcemu, scenáru však mnohí alergici pristupujú k liečbe až keď sú problémy neznesiteľné alebo vyústia do astmatického záchvatu.
Pri súčasnom životnom štýle, postupujúcom globálnom otepľovaní a zvyšujúcej sa agresivite alergénov začína ľudské telo čoraz viac reagovať aj na podnety, ktoré s peľmi vôbec nesúvisia. Už dávno neplatí, že pacient navštevuje alergológa len kvôli pretrvávajúcej sennej nádche. Čoraz častejšie sa ľudia sťažujú na ťažkosti, ktorých pôvod si nevedia vysvetliť, avšak prejavy sú typické pre príznaky alergií.
Tieto formy alergií sa všeobecne nazývajú netypické a radíme sem podráždenosť na teplotné výkyvy (teplo, chlad, slnečné lúče), rôzne druhy potravín (mlieko, obilniny, ovocie... ), konzervačné látky (v potravinách a kozmetike) ako aj kontaktné alergie na rôzne výdobytky modernej techniky (umelé textilné vlákna, čistiace prostriedky... ), ktoré sa v súčasnosti považujú za bežný štandard.
Okrem netypických alergií poznáme aj zvláštne prejavy alergie, ktoré zväčša nesprávne pripisujeme inému ochoreniu. Najčastejšie ide o prejavy únavy, tráviace ťažkosti, poruchy spánku či mierne zvýšenú teplotu. Alergia na droždie dokonca môže vyvolať migrénu, keďže kvasnice obsahujú látky vyvolávajúce rozšírenie ciev a ich vyššiu priepustnosť.
Pri požití potravín, ktoré sú bohaté na tyramín alebo histamíny, ako sú banány, ryby, červené víno alebo syry, môže dôjsť k netypickým prejavom alergickej reakcie, ako je zápal spojiviek alebo astma. Astma predstavuje jeden z najnebezpečnejších prejavov alergie, kedy pri kontakte s alergénom dochádza k zápalu dýchacích ciest a následne k zmenšeniu ich objemu. Ľahšia forma sa prejavuje rýchlym zadýchaním sa a kašľom pri bežných činnostiach ako sú smiech či rýchlejšia chôdza. Ťažšia forma sa prejavuje hvízdavým dýchaním, záchvatmi dráždivého kašľa a ťažkosťami s vykašliavaním hlienu. Pacienti sa sťažujú na zvieravý pocit na hrudníku, majú pocit akoby mali príliš malé pľúca na nadýchnutý vzduch, nasledujú záchvaty kašľa, ktoré dráždia žalúdok a vysiľujú svaly hrudníka. Astma môže ľahko prejsť do chronickej podoby, kedy poškodené dýchacie cesty prepúšťajú väčšie množstvo alergénov a zápal sa tak prehlbuje. Ak pacient trpí alergickou nádchou a v jeho rodine sa už vyskytla alergia, má 60% pravdepodobnosť, že jeho ochorenie prerastie do astmy.
V prípade opakujúcich sa ťažkostí, ako sú kýchanie, smrkanie, slziace oči či pocit svrbenia v ústach, nose, ušiach či očiach by mal pacient pozornejšie sledovať ako často, resp. v akej súvislosti sa problémy vyskytujú. Lekárovi pomôže, ak mu chorý vie povedať, či sa príznaky opakujú v tom istom ročnom období, prípadne pri rovnakej činnosti, a ako dlho pretrvávajú. Zároveň sa bude zaujímať o možné zmeny v pacientovom živote – problémy môžu súvisieť so zmenou bydliska, pracoviska či školy, s príchodom nového domáceho miláčika, či s použitím nového čistiaceho prostriedku. Pacient by mal lekára informovať, či u seba spozoroval alergiu na lieky a textílie alebo prejavy alergickej nádchy.
Po určení príčin spôsobujúcich ťažkosti a nastavení pacienta na liečbu, je dôležité dodržiavanie pokynov lekára. Treba sa pripraviť na to, že liečba je dlhodobá a len jej presné dodržiavanie zabráni výskytu nepríjemných príznakov. Mnohí pacienti však k lekárovi prichádzajú až keď sú symptómy natoľko silné, že ovplyvňujú kvalitu ich života. Neuvedomujú si, že najnovšia generácia antihistaminík funguje na princípe celoročnej preventívnej liečby, ktorej cieľom je predchádzanie vzniku alergického zápalu a nie potláčanie už existujúcich príznakov. Na rozdiel od pôvodných liekov založených na kortikosteroidnej báze majú antihistaminiká minimálne vedľajšie účinky a môžu sa brať kedykoľvek počas dňa. Pacienti by si preto mali uvedomiť, že alergikom, zostáva človek po celý život, avšak pri správnej liečbe môže žiť rovnako ako zdraví ľudia.
Sandra Kotzigová
 

Vyberte región